torsdag 18 oktober 2012

Dag 1 - 10 fakta om mig själv.

1. När jag var ätstörd brukade jag stå framför spegeln och drömma om att fila bort mina höfter. Jag hade observerat tillräckligt många tjejer för att veta att det var höfterna som förstörde allt för mig, det var dom som gjorde att mina kläder satt konstigt och säckigt. Det var dom som orsakade att jag hade "stor" storlek på jeans. Jag avskydde min pappa, för höfterna kom från hans sida. Min mamma är ultra-petite med små nätta flickhöfter. Jag brukade önska att jag hade haft en annan pappa, en som inte gav mig så värdelösa gener, men framför allt brukade jag stå framför spegeln, trycka på mina höfter och önska att jag kunde fila bort dom. Ibland hämtade jag någon av mina föräldrars träfiler och filade i huden och grät för jag visste att jag var fast med dom där vidriga jävla äckelhöfterna. Sedan dess klarar jag inte av när någon/något vidrör höfterna. Det spelar ingen roll vad det är, det kan vara en människas hand en vägg datorn, vad som helst. Obehaget är inte psykiskt, det känns fysiskt vidrigt. Ungefär som när någon drar naglarna mot en krittavla.

2. Den första vuxenboken jag läste var Romeo och Julia. Ingen konstig version utan den vanliga dramaboken. Jag var åtta år och sa sen till min fröken att "den var bra, dom blev kära och sen så dog dom. Finns det något som inte handlar om såndär käääärlek? Jag tycker att sånt är så fjantigt!". Jag är till denna dag mycket mycket tacksam över att skolbibliotikarien på den skolan var så fin och bra. Hon tog mig på allvar och grävde fram böcker hon visste att jag skulle gilla istället för att försöka pracka på mig sådant som dom flesta andra i min klass läste. 

3. Jag kan bli oproportionerligt irriterad på dom allra minsta saker. Det är en helt fruktansvärt jobbig egenskap och jag antar (hoppas lite också) att det handlar om att jag är i obalans i mitt inre för det skapar ju sannerligen ingen lycka att störa mig så mycket på så onödiga grejer hela tiden. En grej jag avskyr är när folk antar att jag äter fisk när jag säger att jag är vegetarian, ett vettigt antagande eftersom många som kallar sig vegetarianer gör det (newsflash: du är pescetarian, inget annat) och något som är väldigt lätt att låta gå med ett simpelt "nej, jag gör inte det" + medföljande leende, men jag blir störd och irriterad och svär under my breath om folks okunskap. Så himla himla ocharmigt och dåligt och något jag måste sluta med.

4. Min farmors släkt är från början från Skottland. Den första som kom till Australien blev skickad dit som straffånge efter att ha stulit en bit bröd. Hon var då tolv år gammal och blev ditskickad ensam för att arbeta som hemhjälp. Efter tre år fick hennes familj tillåtelse att komma efter. Den släkten har alltid varit väldigt fattig. Min farfars släkt åkte självmant under guldruschen. Dom har alltid haft högstatusyrken och varit relativt rika. Min farfars farfar (tror jag) har till och med en park i Melbourne uppkallad efter sig.
min fina farmor på min systers bröllop i somras

5. Generellt föredrar jag att hångla med tjejer framför att hångla med killar. Tjejer har mjukare och kyssvänligare läppar, medan killar oftare öppnar munnen för mycket och är för..slaffsiga. 

6. Jag hatar frukost och har gjort det i hela mitt liv. Även som bebis vägrade jag äta innan klockan tio på morgonen. Jag tycker att allt är äckligt och kväljningsframkallande på morgonen, så jag äter tråkig havregrynsgröt (med äppelmos för att klara av att svälja) eftersom det är billigt. Jag förstår inte det trevliga i frukost alls, tycker det är ett så sjukt överskattat mål. 

7. Jag pratar med min syster en gång i veckan, det är när vi sms-kollar på Gossip Girl tillsammans. Vi är varandras totala motsatser och Gossip Girl är liksom det enda vi har gemensamt. Ibland kan jag sörja att vi inte har en relation där vi kan prata om våra liv, stödja varandra och liksom vara..en familj.

8. Jag ÄLSKAR glittersmink. Jag älskar att sätta strass och stjärnor och låtsasörhängen kring ögonen. Jag sminkar mig aldrig "naturligt" eftersom jag hellre inte sminkar mig alls än att lägga ner massa tid på att se så fläckfri och naturskön och underbar ut som möjligt. Jag vill mest bara vara kalasig.


9. Jag blir extremt matt, ledsen och arg på att media nästan alltid måste markera när någon icke vit straight man gjort något fel. Det är alltid "en kvinna" som parkerat en bil tokigt, alltid någon "med kurdiskt ursprung" som rånat en kiosk. Om dom nu så bestämt måste hålla på sådär tycker jag att dom borde börja skriva "etniskt svensk man" också. Jag tycker att det är ett så jävla vidrigt och jobbigt beteende media håller på med. Reinforcerar fördomar, använder väldigt subtil sexism och rasism. Över huvud taget tycker jag att det är jobbigt att det bara är den absoluta normen som får vara mänskliga personer. Jag hatar normer. Jag hatar dom så fruktansvärt mycket.

10. Jag tycker väldigt mycket om att resa. Självklart resmålet, men också själva resan. Att sitta i valfritt färdmedel, titta på det som susar förbi utanför fönstret, studera medresenärer och hitta på historier om dom. Jag tänker väldigt klart och bra när jag åker tåg. Det är få gånger jag känner mig så trygg som jag gör när jag är på väg. Ibland när jag inte får ro att plugga brukar jag åka buss fram och tillbaka mellan ändhållplatserna och läsa, jag koncentrerar mig aldrig så bra som då.

2 kommentarer:

Emil sa...

Vilken otroligt fin och personlig lista, borde kanske göra något liknande själv.

josefin sa...

Tack! Ja, gör det. Och du, jag har försökt kommentera din blogg men det fungerar aldrig så nu säger jag det här med hopp om att du ser det: du skriver så fantastiskt fint. Säg hej om du ser mig någon dag.