torsdag 23 juni 2016

rasbiologin och vad det gör med oss och några årtal

I slutet av 1800-talet beslutade Sveriges riksdag om att svenska Tornedalen skulle försvenskas. Strategin var att erbjuda enorma bidrag till utfattiga koloniserade tornedals-kommuner om dom endast erbjöd skola på svenska, och ingen alls på meänkieli. I början av 1920-talet var projektet lyckat: ingen undervisning på meänkieli fanns längre kvar.

1927 föddes min mormor i Karesuando socken i norra Tornedalen. Några år tidigare hade hennes mormor skickats till ett mentalsjukhus i Luleå. Hon dog där, på sjukhuset, och kroppen fick dom aldrig hem eftersom den skulle användas till "vetenskapen". Hon var same.

Min mormors mor bytte på 1910-talet namn från det samiska Marianna till det "mer svenska" Mariana. Det var hela anledningen till att hon gjorde det. För att få bli "mer svensk".

Mormors familj talade aldrig någonsin högt om att dom var halvsamer. Det var skamligt nog att vara tornedalingar, att därtill också vara samer var bara för mycket.

Marianas mor dog på sjukhuset och hennes kropp användes till "vetenskapen" och dom fick aldrig aldrig hem kroppen dom fick aldrig aldrig begrava henne. Samtidigt började Marianas barn skolan och blev slagna när dom yppade ett ord meänkieli.

Dom fick lära sig om Smålands sjöar, dom blev hånade av sina lärarinnor för att dom talade så ful bruten svenska och när dom inte hittade orden på det främmande språket och sa något på meänkieli blev dom slagna och mormor har skämts i hela hela sitt liv för den hon är.

Det här har hon sagt så många gånger: jag har inget språk, jag har bara ord. 

Det var en uttänkt politiskt strategi som fick henne att känna så. Svenska staten offrade henne för att vi som kommer efter inga andra språk sku ha jämte svenskan. Regeringen klubbade igenom skammen som satte sig i hennes ryggrad för att vi som kommer efter inte sku va samer, inte sku va tornedalingar, att vi bara sku vara svenskar

och det gör mig så jävla ont att dom lyckades

och det gör mig så jävla ont att svenska staten alltjämt är en fascistisk stat byggd på rasbiologi

och det gör mig så jävla ont att fascistiska svenska staten fortfarande klubbar igenom fascistiska lagar

ja alltså - det vi får lära oss om sverige som en humanitär stormakt är en lögn. Palme var relativt fin med flyktingmottagandet, men samtidigt har vi alltid sålt vapen och ammunition till krigsområden, samtidigt har vi tvångssteriliserat oönskade medborgare ända till 2013 (och slutade då endast efter en modig grupp stämde svenska staten och fick rätt).

När vi hyllar "folkhemmet" hyllar vi en i grunden fascistisk ideologi och tanke om ett Vi som får ha det bra och att samhället tar hand om Oss, på bekostnad av grovt underpriviligerade grupper som gjorts till Den Andre. Historiskt sett har det varit samer, romer, intellektuellt funktionsnedsatta etc. Det var så folkhems-idén började och det får vi inte glömma.

Folkhemmet vattnade ur min mormors familj och historia och kultur så att vi som kommer efter inte längre har tillgång till det. Det är personligt, för mig och så många andra.

Sverige har inte försämrats. Sverige har alltid varit såhär.

Inga kommentarer: